Kachang Rebush~

Wednesday, December 16, 2009 , In ,


adalah menjadi satu kesalahan jika sebijik kacang rebus itu berkulit keras dan berisi keras. jika sesuatu entiti itu direbus, maka secara semula jadinya molekul-molekulnya akan menjadi longgar antara satu sama lain, lalu menjadikannya lembut dan seronok dipicit-picit. isinya haruslah lembut juga supaya mudah dikunyah walaupun hanya bergandingkan lidah dan langit-langit sahaja.

kacang rebus yang keras ialah bukan kacang rebus namanya!

ialah mungkin kacang rebus tak sudah. atau kacang batu. atau kacang mengelembu.


*terima kaseh kepada encik hairul yg mensponsor kacang rebus. dengan rasa tidak bersalah saya telah makan kacang rebus dengan banyak. juga telah memilih kacang yang berwarna cerah dan molek-molek sahaja. dan memninggalkan beliau dengan kacang yang lebih bertona gelap...

0 comments: